Quantcast
Channel: FIBERTIGER
Viewing all articles
Browse latest Browse all 55

Borta bra men hemma bäst - Kvinnocentret i Bergsjön ställer ut på Blå Stället

$
0
0

Just nu ställer en grupp kvinnor från Kvinnocentret i Bergsjön ut sina underbara, lustfyllda broderier i utställningshallen på Blå Stället i Angered. Det som visas är broderade bilder och det är en imponerande exposé av olika projekt där man i var och en jobbat utifrån ett gemensamt tema.

Kvinnocentret i Bergsjön grundades 1998 och är en ideell förening för kvinnor oavsett ålder, nationalitet, religiös eller politisk tillhörighet. Där anordnas en stor mängd olika kurser och aktiviteter, där verksamheten med textil skapande är en av dem.

Under ledning av textilkonstnären Zdenka Kalisky träffas man en gång i veckan för att brodera, framför allt fritt och i kreativ samvaro.

Zdenka Kalisky


Jag skrev om gruppen när de för ett par år sedan ställde ut ut på Sjöfartsmuseet, ett projekt om Göteborgs hamn, tolkade med nål och tråd, Kvinnors hamn.

Denna stora bonad, 4,5 m lång, finns med också här, och förhoppningsvis kan den så småningom får en publik placering så att många kan få njuta av dessa detaljrika tolkningar utförda av kvinnor, av en för Göteborg typisk miljö, så genuint manlig av tradition och ohejdad vana.






I gruppen ingår framför allt kvinnor med bosniskt ursprung, kvinnor från Somalia och från främre Orienten, alla flyktingar undan förödande krig.

 Den goda sociala samvaron när man träffas och sätter sig att brodera tillsammans är självklart en viktig del vars betydelse inte kan överskattas. Nål och tråd som verktyg är så nästintill ursprungligt kvinnligt och som skapar en naturlig förtrolighet och samhörighet. Stygnet har i alla tider tillhört kvinnors vardag.

Liksom berättelsen, att samtala och att byta erfarenheter.

Att förenas i gemensamma teman är en bra väg in i de enskilda berättelserna och livserfarenheter. Minnen, förhoppningar, drömmar, längtan, saknad, anpassning är alla ord som återfinns i samtliga av dessa bilder.








"Vi och Bergsjön"är en varm och ömsint tolkning av det nära livet i stadsdelen, stigmatiserad av många som en problemfyllt förort.

Här får vi en annan tolkning, av dem som trivs och som älskar sin del av staden, med naturen inpå knutarna, med lekparkerna fyllda av glada lekande barn, det goda livet på balkongen, utstikten från köksfönstret. Här finns också glädjen i kolonilotten, gemenskapen.

Höghuset som ett abstrakt färgskimrande sagoslott.

Att temat om hemvist och tillhörighet följs upp av "Hus i hemlandet" känns självklart.

När man packar sina tillhörigheter och lämnar sitt hem och sitt hemland betyder det inte att man lämnar sina käraste minnen, sin uppväxt, sin historia, sitt släktskap. Hjärtat och själen har alltid sina rötter kvar i hemlandet jord, där man hämtar näring och styrka för sin överlevnad i den nya tillvaron.

Och huset som symbol är stark och vältalig och en bild av själva människan och människans behov av trygghet.


Här möter vi hela spektrat av hus, boningar så arketypiskt enkla hämtade ur barnets själ, hus fint utbroderade och hus omgivna av sina prunkande trädgårdar, sina gator, sina vägar, sina staket.




En av mina favoritteman på utställningen är den med favoritleken. Det är något jag själv minns med glädje, barndomens olika lekar och den oförställda glädjen och den allt överbryggande gemenskapen i dem.














Den här figuren skulle kunnat var jag, samma svart flätor, samma lek.

Ett annat fint tema, Läsa och lära:












Symboliskt starkt är också temat med handen, något av det mest mänskliga att gestalta: handen som kan, som gör, som skapar. Handen som smyckas, pyntas, ges bort, kysses, blir valkig av arbete eller förblir liljevit av att aldrig behöva göra något alls.

Den vantklädda handen som inte behöva frysa. Den spetsklädda handen så fin och skir.
Den ådriga handen, full av erfarenhet.

Handen som symbol för skydd och omvårdnad.






Här finns många andra teman att fundera kring eller bara njuta av, glädjas åt de sprudlande tolkningarna.

Som Rosengatan, en exposé av blomsterfrossa:






Det som väcker mest nyfiken förundran är serien med broderade bonader. 

Bonaden som sådan tycks fylla en funktion i många samhällen, inte minst i det svenska. Förnumstiga påståenden, uppfostrande uppmaningar, religiöst förankrade påminnelser om ens uppgift eller litenhet i tillvaron, omsorgsfullt och mer eller mindre artistiskt broderade har de funnits med i mångas uppväxt.








Här har kvinnorna tolkat aforismer, ordspråk och förmaningar, även översatta från hemspråket.

Här möts man av en förunderlig ibland gammaldags kvinnosyn, där hemmet, familjen, man, barn och förnöjsamheten sätter agendan.

Kvinnans roll fortfarande djupt förankrat i det s k kvinnotypiska.








Ibland blir det exotiska budskap men trots allt fullt förståeligt:


Andra bonader bär fram ett kryptiskt och lite gåtfullt budskap:





Åter andra rymmer en stor portion humor och trivsel:






Annars är det kärlekens budskap som överskuggar allt:





Och så förstås lite goda råd i all enkelhet:


Ibland blir det roligt utan att det egentligen var meningen. Jag kan tycka, att det kunde ha varit på sin plats att respektfullt rätta texter innan nålen gjorde sitt. När man så omsorgsfullt pränta sina ord på tyg kanske de flesta vill, att det liksom ska bli rätt. 

Även om felskrivningar kan ha sina humoristiska poänger.


Vem är då dessa kvinnor som gör så mycket så kärleksfullt och fint? 

Man kan bekanta sig med dem under temat Självporträtt. Så många gestalter i en livsglad dans kring den egna personligheten:


















Teknik och bildspråk ligger allt som oftast nära det naivt barnsliga, skapat direkt och oförställt utifrån det man klarar. Precis som i barnens bilder blir uttrycket starkt och direkt och innerligt nära.

Det charmigt, ibland tafatta med språkliga krumsprång blir till en övertygande ärlighet. Som förmedlar glädjen i att skapa och arbeta konstnärligt fritt. De enskilda tekniska tillkortakommanden skyls över av klangen i det unisona berättandet. 

Tillsammans blir det övertygande bilder som hålls ihop av de enskilda trådarna i var och ens unika uttryck.






I andra teman, t ex där man arbetat utifrån vykort på konstverk, där man delat upp bilderna i rutor och låtit var och en brodera sin bit av bilden, avslöjas en förunderlig säkerhet i färg och tolkningsförmåga och uttryck i stygnet.






Utställningen håller på till den 11 januari nästa år. 

På tisdagar framöver, 10 - 12,  kan du träffa kvinnorna, sätta dig hos dem vid det stora bordet och pröva på att brodera själv. Och så sitter du där, omgiven av en stor värme, av en stor vänlighet och gemenskap. Öppna hjärtan, flitig koncentration, en och annan kopp kaffe. 






Missa inte denna livsbejakande, gränsöverskridande utställning. Där finns mycket att upptäcka, lära sig av och glädjas åt.

Tack, Zdenka för ditt gedigna och entusiastiska jobb och tack alla kvinnorna för en upplevelse av stora mått!




Viewing all articles
Browse latest Browse all 55

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!