Just nu har jag precis kommit hem igen efter en kort men intensiv tur till Stockholm. Inbjuden av den stora, aktiva föreningen Skapande broderi, höll jag i en sorts fortsättningskurs på förra årets mossa-mylla. (Jag har inget vettigt namn på denna teknik, men ni som gjort den vet vad jag pratar om.)
(Tryck gärna på länken på skapande här och ta en titt på deras fantastisk fina hemsida. Med 150 medlemmar och en medveten inriktning på kursverksamhet som ger massor med ny input till gruppens medlemmar verkar det vara en livskraftig förening.)
Kursen var på två dagar, lagom länge för att dyka ner i en teknik och prova, knappt långt nog för att få färdigt en bild. Men trots allt, man hinner en bra bit på vägen.
Ute var det fortfarande höst, med höstliga färger och fast det nu var början av november, så var gatorna madrasserade av gyllenbruna löv och det fanns t o m löv kvar träden.
Jag hade föreslagit lite olika teman att arbeta kring, men de vackra solskensdagarna utanför inbjöd nog till att det blev ett hösttema för samtliga. Mest blev det skog och mark men också ett gråblått höstligt hav blev det.
Jag hade tagit med mig några exempelbilder för att illustrera mina tankegångar, både för att visa, hur man kan kombinera och komplettera förra årets teknik med andra tekniker, men också för att visa, hur en tanke man har i initialstadiet snabbt kan köras över av det intuitiva bildskapandet.
I den här bilden nedan t ex, var min första idé att skapa en bild med grå, bohuslänska klippor, fulltecknade av dessa vackra gula lavillustrationer.
Men så hittade jag det svartvita, mycket illustrativa mönstret och klipporna blev ett träd under vilket det pastorala paret kunde föra sitt intima samtal.
Hursomhelst, vi började med att skapa att spänna vårt tyg på en lämplig ram och lägga upp ett collage av tyger som gav en botten, en utgångspunkt, en bakgrund.
Detta är för att ge lust och inspiration, en väg in i ett fortsatt arbete. Mycket av detta skulle sedan kanske försvinna under nya lager tyg.
Jag passade på också att göra en egen bild, för att kunna visa tillvägagångssättet.
Nästa steg var att klippa till mindre bitar tyg och arbeta med dem i mossamylla-tekniken, för att få fram strukturer och reliefer på utvalda ställen i den blivande bilden.
Meningen var, att mer och mer arbeta bort det första collaget och göra det till bara en klangbotten, en snygg bakgrund.
Och detta gör man genom att skapa en tydlig förgrund.
Jag hade bett alla att ta med sig svartvita, grafiska tyger. Något som tydligen inte var så lätt.
Det var inte många som hade sådana tyger hemma: färg, ja, strukturer, ja - men svartvitt, det var svårt.
För säkerhets skull hade jag tagit med mig några olika tyger som jag själv tycker har stor potential vad gäller vårt fortsatta arbete. (Hiram-mönstret kanske inte passade helt in i vårt tema, men alla tyckte om själva mönstret och gladdes åt ett sådant fint svartvitt mönster!)
Jag hade också tagit med mig en stuv möbeltyg med mycket fina, vältecknade insekter och kryp på.
Dessa passade alldeles ypperligt in i vissas kompositioner, för en åtminstone blev det ett språngbräde in i en intressant bild.
Själv har jag använt mig mycket av ett mönster som i och för sig inte är enbart svartvitt, men som har väldigt tydliga svartvita element, lätta att klippa ut.
I den här bilden ser man tydligt, hur bakgrunden har arbetats bort, hur förgrunden förstärkts med mycket mossamylla och hur jag har använt mig av de svartvita urklippen från mönstret ovan.
Genom att inkorporera de svartvita mönsterdelarna fick deltagarnas bilder plötslig struktur och fokus.
Detta är ett lätt sätt att ta hjälp utifrån, så att säga. Naturligtvis kan man (och ska) själv rita, forma och klippa till sina formelement att förstärka sin bild med. Men leken med färdiga mönster är kravlös och en underbar genväg när det ska gå snabbt och när man hindras av sina envisa, begränsande tankar på den egna förmågan.
Min egen bild fick mycket karaktär av att jag resolut tillförde den svarta fågelformen.
Efter första dagen slut hann jag sitta hela kvällen och ägna mig åt att jobba vidare med mossamylla, och med trasselsöm. Dagen efter arbetade jag bort den svarta, tunga kroppen genom att sy mossamylla av ett tunt, svartvitt tyg som gav fin effekt av fjäderskrud.
Andra dagen började vi med en genomgång av våra bilder, tittade på hur man kunde fortsätta och hur kompositionerna kunde förstärkas och förtydligas.
Till exempel denna bild, där stammen blev mer organisk och som kommer att förses med en diagonal gren åt höger för att göra kompositionen stabilare.
Som en promenad i höstlig, solgenomlyst skog är bilden, med löven glatt dansande i vinden, är denna bild.
Den spännande halloweenbilden med det nästan självlysande pumpatyget fick mer balans genom att ett par pumpor till dök upp på motsatta sidan.
En spännande utveckling genomgick denna komposition från en ganska homogen och samtidigt lite orolig bakgrund till en mer fokuserad bild genom att ett urklipp ersattes med ett annat.
Andra dagen kom Birgitta med ett litet, rött höstlöv som hon hittat på vägen och som hon tyckte passade så fint in i hennes bild.
Den slutliga bilden fick på så vis två röda kontraster och en fin harmonisk komposition, där bakgrunden verkligen reducerats till klangbotten.
"Flugan", den eleganta bruna bilden med alla sina dova, mätta färger har nästan blivit färdig, med en tydlig diagonal i bilden, där en mycket arbetat del står fint mot en tommare yta. De tre ljusa löven blir nästan magiskt sagolika och mycket betydelsefulla i kompositionen och bildens "berättelse"
Jag visar begynnelsen till denna bild en gång till, bara för att visa på den otroliga förvandlingen, mycket med hjälp av den enkla, vita blomman, perfekt placerad i en triangulär komposition.
Även havsbilden utvecklades allt mer, framgrunden får mer och mer struktur, vågorna framhävdes genom att de fick ljusa konturer här och var, så småningom kommer ett träd att binda ihop fram- och bakgrunden.
Den här bilden, för mig som en närbild av skogsmark dekorerad av allt som hösten kunde hitta på, underbart rik och lustfyllt förstärktes av en liten skalbagge från möbeltyget istället för svartvita utklipp. Den kommer att klippas ner mycket mer och benen kommer då att broderas istället.
Samma lilla kryp dök även ut på en av mina "provbilder".
Två av bilderna leker med fågelmotiven från ett av tygerna jag hade med mig. Lilla kvisten har här inte hittat sin slutliga placering än och den nedre pippin kommer att få fina broderade ben.
Så låt mig sluta denna rapport med min egen fågel. Jag fortsätter att dekorera fjäderkroppen, det är mycket annat kvar också. Men till nästa kurs lär den säkert vara klar!
Tack, alla underbara kursdeltagare, det var två fina, kreativa dagar! Hoppas vi ses igen!