Det hade varit en skam att missa det - men jag hann ta mig till Malmö i tid för att se
Hannah Ryggen-utställningen innan den stängde. Hennes konstnärskap tillhö de absolut främsta och har varit avgörande för mycket av det som hände inom textilkonsten på 70-talet.
Här, på
Moderna museet i Malmö, visades 16 verk.
Hannah Ryggens konst, liksom hennes livshistoria, är välkända för många. Född i Malmö 1894, död i Trondheim 1970, uppvuxen i en alltigenom stabil arbetarklass utbildade sig den blyga, tysta flickan till lärare. Ett yrke som lärde henne att prata, som hon själv säger, något hon sedan dessa aldrig slutat med.
Trots att hon inte direkt trivdes i sin yrkesroll, fortsatte hon träget i tio års tid att undervisa, samtidigt som hon på kvällstid utbildade sig i måleri. Så småningom hamnade hon som elev hos dansken
Fredrik Krebs, ett geni enligt henne, en som målade superbt gammalmästerligt. Han uppmuntrade henne, att söka sig ut och ner på kontinenten, ta del av det som hände i konstvärlden i Berlin och Dresden.
Och det var där, i Dresden, hon mötte sin make, norske målaren Hans Ryggen. Det var på så vis hon spolades upp i den karga, platta landskapet långt upp i norr, på Örlandet. Där de drev ett litet familjebruk. Fattiga var de, men fulla av ungdomlig energi och kärlek och lycka.
Redan i Malmö drogs Hannah Ryggen till något annat än måleriet. Hon ville bruka sina händer, någonstans hade hon sett flamskvävar och hon ville pröva. På Hemslöjden var det fullt, men hon gav sig inte. Hon tog reda på hur man gjorde, beställde en liten vävstol och satte igång.
Den första bilden blev en gul ros. Det kändes fint och hon var nöjd. Hon hade hitta sitt kosntnärliga uttryck, hon skulle inte måla, hon skulle väva bilder.
Hannah Ryggen hängde gärna på den
Baltiska utställningen, då det begav sig, 1914, i Malmö.. Då var kvinnokonst inget att räkna med, framför allt inte det textila skapandet. Det hade sin degraderade placering på avdelningen
Undervisning och fostran.Det var inte det utsmyckande, det ornamentala hon var intresserad av, inte att väva folkloristiskt hemtrevnad. Hon, som engagerad, utlevande människa, med ett rättspatos, med god självkänsla och en välgrundad frihetslängtan ville i sina bilder visa fram människans värde, hennes utsatthet , världens dårskap och ondska men också det goda, det som gläder och ger hopp.
Med hjärtat välförankrat till vänster, en pacifist, en feminist, en socialist, blev hon banbrytande. Hennes bilder handlade om allt från moderskap till levnadsvillkor men framför allt var det till brädden fyllda av politiskt engagemang.
Protest var det, vad kunde det vara annat för henne, mitt uppe i det upprivande världshändelserna på 30- och 40-talet. Protest mot våld, krig, förtryck, orättvisor, fasa, övergrepp.
Allt det som hände följde hon från sin isolerade gård i norr via tidningar och radio. Men kriget skulle också komma henne rent fysiskt nära. När tyskarna invaderade landet.
Då kunde rädslan och längtan efter frihet blomma ut i en bildväv:
6 oktober 1943.Den 6 oktober införde Tyskland undantagstillstånd i Trondheim och avrättade en rad kända människor. Tiden höll på att bli knapp. Till vänster syns teaterchefen Henry Gleditsch ligga livlös i sin hustrus armar. Till vänster Hannah själv med make och dotter i en båt fylld av rosor på flykt, på väg till England.
I mitten tronar Churchill, den fria världens trygga, stabila hopp i sitt välmurade torn, förskansad.
Men det var en önskedröm. De blev alla kvar i Norge, och tysken kom och hämtade Karl Ryggen för att internera honom på Grini. Han kom så småningom tillbaka. Många andra gjorde det inte.
Hannah Ryggens bilder, med i sin närvaro i sin egen hemska tid, har alla en allmängiltighet som ger dem tidslöshet.
Vad påminner denna bild om, om inte dagens båtflyktingar, som alls inte lika lugnt och tryggt förflyttar sig över grå hav i sin förtvivlade längtan över en trygg hamn
Hannah Ryggens bilder utvecklades från att vara mer måleriskt traditionella gobelänger till ett vassare, stelare, styvare, enklare formspråk, som hon säger.
Ett av de första verken,
Synderinnen /Synderskan vävdes 1926 och bygger på en text ur Johannesevangeliet.
En kvinna, en äktenskapsbryterska, förs av fariséerna fram till Jesus I överförd bemärkelse handlar denna bild om Hannah Ryggens avsky för kyrkans män som i sin religionens namn begår svårförlåtliga hemskheter.
Bilden är en kommentar och en replik till kyrkans dubbelmoral och till kvinnans rättigheter.
Redan i denna tidiga bild finns denna dubbelprojektion, att flera lager av betydelser skiktas: bland de bibliska gestalterna syn nutidens prästerskap i villig förening med fariséerna, som kräver av Jesus att ställa sig till doms över synderskan.
Denna tidiga bild har starka influenser av den traditionella gobelängen, i färgval, i vävteknik och i blandningen av figurativt och ornamentalt. Samtidigt som det engagerade innehållet gör sig gällande.
Konsten, tekniken använder hon för att höja sin röst.
Samma gyllene färgskala, jordtoner, med välanbragt blått finns i en senare väv,
En fri.Detta verk föddes när Hannah Ryggen hörde ett radioprogram om antikens samhällssystem, där mer än hälften av befolkningen var slavar. Här reflekterar hon över vem som kan kalla sig fri, vad innebär frihet?
Samhällets ofria samlar kronorna en och en, sliter och släpar medan vi andra sover, grå varelser vid löpande bandet. Och över allting, staten och de som har, de som har makten.De som utnyttjar.
En av de grå reser sig, ser på allting uppifrån/utifrån, gör sig fri. Men är han verkligen fri?
Det blå, ja, den blå färgen.
Hannah Ryggen är en bra föregångare och representant för det ekologiska tänket. Hon har sina får, hon lär sig spinna sitt eget garn, ull och lin. Och går ut i markerna och samlar växter för att färga sina garner.
Det som vållade henne störst besvär var det blå.
Länge höll hon på att experimentera för att återskapa den vackra blå färgen som fanns i hennes mormors stickade blå sockor.
Pisseblått.
Det som hon läste sig till i böckerna fungerade ju inte. Så hon gav sig ut på egen upptäcksfärd.
Solen ska hjälpa till, solen ska ge henne den rätta blå färgen.
Det gällde att samla urin, att handskas med det på rätt sätt, det potteblå blandades med indigo.
Hon tillsatte en hemlighet, som bara hon vet om.
"Först när jag skulle pröva det blev väven så illandes grön som det gröna gräset när det spirar ur snön om vintern, så irriterande grön blev den, men sen blev den tindrande, saligen blå. Sen dess har jag alltid kunnat. Jag har själv erövrat färgen, det är det enaste jag kan skryta med."
I det grandiosa beställningsverket
Vi lever på en blå stjärna, 4 x 3 meter, blir det blå allenarådande. Här är det hela världen, hela universum som avbildas. Den stora elipsen är vår jord, runtomkring finns stjärnorna, planeterna. Och ensamhetens mörker.
Verket gjordes till regeringsbyggnaden i Oslo för att påminna landets ledare om vad som är viktigt: medmänsklighet och kärleken mellan människor.
När jag såg bilden tänkte jag omedelbart på en nästan bortglömt dikt av
Topelius, Vintergatan. Om
Sulamit och Salami, de älskande som åtskilts av rymdens mörker men som i sin kolossala längtan bygger en bro för att åter nå varandra. Och det är så vintergatan föds.
Hannah Ryggens humanistiska budskap och kamp mot fascism kom åter i fokus när just detta magnifika verk skadades vid Breiviks attentat mot regeringsbyggnaden 2011.
Lagningen, medvetet synlig, finns där för att på minna om det godas seger över ondskan och mörkermän. Det är en stark symbol och lika kraftfull som ett monument.
Handen som lagar, som återställer. Ärret som symbol.
Den blå färgen finns också i bilden
Jul Kvale, den ensamma människan som vågar ställa sig upp och säga nej, när alla andra säger ja. Det handlar om Norges inträde i Nato, som norsk politiker var han den ende som vågade stå för ett nej.
"Jul Kvales nej är lika stort som hela Norges ja"
sa Hannah Ryggen. Och vävde bilden, i hoppets alltigenom blå färg.
Vad ska en människa bruka sina händer till? Frågade hon också. Och svaret är:
till det goda.Henders bruk, heter denna bild, även här den vidunderliga blå färgen, i mittfiguren. Även detta verk är en protest mot att Norge undertecknade atlanterhavspakten, där man förpliktar sig att vara med och bygga upp Nato.
Hannah Ryggen ville inte ha mer krig och upprustning. Så hon vävde Händers bruk, ett antikrigsarbete, en hyllning till händer.
Den blå kvinnan, fredens och sorgens gudinna
Eirene, symboliserar drömmen, omgiven av två hästar. Hon har tagit en soldat i handen och leder honom tillbaka till verkligheten. På andra sidan möter han sin hustru, de dricker för freden en skål. Överallt i bilden finns gevärsmynningar och ansikten. Längst ner en krigsfånge, som med sitt eget blod ritar ett kors och dör.
En bild som i sin nästan monokroma färgskala och sparsmakade gestaltning skiljer ut sig är
Morgengry/Morgongryning, som tidigare hade namnet
Hitlerteppet.Man ser två figurer, för ovanlighetens skull anonyma, icke namngivna. De bär kedjor och dera huvud är avskilda från kroppen.
Det var först på
Dokumenta i Kassel 2012, där Hannah Ryggens konst medvetet lyftes fram i jämnhöjd med annan bildkonst och inte förpassades till en diffus textil sfär, som denna väv uppmärksammades på allvar.
Det har visat sig, att verket inte hade med Hitler att göra. Titeln
morgongry stämmer med den ljusa färgtonen, samt att avrättningarna alltid skedde i gryningen. Bilden handlar om avrättningen av två kinesiska kommunister. Om det handlar om en kommentar till inbördeskriget i Kina 1927-1949 vet man inte, det verkar mer som att som brukligt så har flera källor smälts samman i bildens budskap.
Att det handlar om förföljelse av vänsteraktörer i allmänhet.
Det kan också handla om en händelse som medialt var mycket uppmärksammat: avrättningen av ett amerikanskt missionärspar i Kina.
Den annars mest uppmärksammade politiska bilden lär vara
Etiopia, som handla rom Italiens angrepp på Etiopien. Här porträtteras kejsare Haile Selassie i all sin prakt, medan Mussolinis huvud genomborras av en pil.
Verket från 1935 visades i den norska paviljongen på
Världsutställningen i Paris 1937, samtidigt som
Picassos Guernica visades i den spanska. Mussolinis huvud täcktes för säkerhets skull över med en vit tygbit, för att inte väcka ont blod och försämra Frankrikes relationer med Italien.
I den övre frisen ser vi en hövding, Italiens ambassadör i Etiopien, Haile Selassie och så Benito Mussolini, däremellan många resta händer. Nedanför en bred bård, abstrakt och färgmässigt återhållen. Här ser man tydligt hur hon förenar folkkonstens formspråk, modernismen och det politiska budskapet i en integrerad helhet.
Fast själv ville hon inte förknippas med någon konstnärlig ism. Hon ville vara sin egen, modernismen såg hon snett på. Även om andra såg kubismens formspråk, förnekar hon den. Och trots att hon gillade Picasso, fick han stå skott i
Trojanska hästen, som den konstnär som skakar ejderduntäcket och får fjädrar att fastna på alla och envar, så som hon själv uttrycker det.
Det är i den naiva gestaltningen, parad med folkliga vävtradition och ett alldeles sublimt egensinne som hon skapar sitt dramatiska bildspråk.
Hannah Ryggens bilder fanns där, i hennes huvud. Hon tog fram dom och vävde. Helt utan förlagor, utan skisser. Gobelängerna kom tidigare alltid till så, att konstnären försåg väverskorna med en förlaga, det gjordes en s k kartong, som placerades under varpen som strikt vägledning vid vävningen.
Hannah Ryggen vävde fritt. En skiss skulle inneburit, att det roliga tagit slut redan innan det började. Och med tanke på hur en väv blir till, rent tekniskt, är det en alltigenom beundrande prestation.
Långsamhetens lov, rätt och slätt. Tålamodet och ett obegripligt imponerande bildseende som tillåter henne att hålla fast vid sin vision genom hela processen.
Mors Hjerte / Modershjärtat: kvinnors liv och villkor hör i mycket ihop med det långsamma, med det tålmodigas värld. Som moderkärleken, som uppfyller kvinnan så hjärtat blir större än hon själv.
Här är det det röda, det rosa som är allenarådande. Blodets färg. Kärlekens färg.
Och här finns åter det flerdubbelt exponerade, berättandet i flera simultana plan. Moderns allt uppslukande kärlek till barnet, den stentunga sorgen när det händer något, med barnet. Och sedan kraften att gå vidare, när man plockat ihop skärvorna och sig själv.
Hannah Ryggens dotter led av svår epilepsi, så det är självupplevt innerlighet inkapslat i bildens berättelse. Detta är säkert en av hennes mest personliga verk.
"Mitt hjärta blev så stort, jag själv försvann - min dotter kom först" säger hon.
Och bilden handlar om hopp, om kraften att lära sig leva med sjukdomen, hon vävde bilden för att dela med sig av sin glädje.
Samma gest, de lyfta armarna, finns i en helt annan bild, i
Gru.Här finns åter en icke namngiven i centrum. På knä, i ett skyddsrum, med bombflyg som hotar från luften. Bilden handlar om det spanska inbördeskriget och fascisternas bombningar av städer med civila som måltavlor.
Ett krig som väckte stort engagemang i hela Europa och skördade många frivilligas liv.
En annan kvinna, en modersfigur finns i bilden
Liselott Hermann halshuggen.En mor med sin son, en verklig människa. Liselott Herrmann, en ung kommunist och småbarnsmor i Berlin halshöggs av nazisterna.
Den ensamma människan ojämna kamp mot den ständigt hotfulla maktapparaten.
I verket
Dikt av T S Eliot tar Hannah Ryggen upp de mer allmängiltiga, existensiella frågorna, som hon finner gestaltat i dikten av poeten T S Eliot.
Bilden är som en förstudie till den stora
Vi lever på en stjärna.I verket citerar hon en strof ur Eliots
Fyra kvartetter, som handlar om tid, framtid och dåtid.
Hannah Ryggen tog sitt nya hemland till sig, hon blev i själ och hjärta norsk. Och med oblida ögon såg hon sitt forna hemland Sveriges fega neutralitet och osjälvständighet gentemot Hitler.
Om
Schweden (obs: på tyska) har hon själv uttryckt sig så:
"Jag är selv glad i teppet (svenskarna är det icke) Teppet är en fördömmelse av Sven Hedin - men en norsk kjärlighetserkläring til Torgny Segerstedt"
Här sitter den avgudade upptäcksresanden och författaren Hedin, en man med tydliga nazistiska sympatier och en som räknade Hitler till sin personliga vän, vid fikabordet.
Hedin porträtteras med örn, (nazisternas maktsymbol nr ett) och en stor skånsk spettekaka, (en pik åt de många nazistiska sympatisörena som fanns i Skåne). Torgny Segerstedt, skribenten som höll det fria ordet högt på Handels- och Sjöfartstidningen i Göteborg, placeras i ett rosa hjärta.
Bakgrunden till bilden var ett foto Hannah Ryggen såg, med Hjalmar Gullberg och Anders Österlin i sällskap med Sven Hedin. Två av Sveriges finaste lyriker tillsammans med hitlervänliga Hedin var mer än vad Hannah Ryggen ansåg uthärdligt.
Starka bilder behåller sin lyskraft genom tiderna.
Ett starkt konstnärsskap sätter sin prägel och influerar nya generationer. Detta hände på 70-talet, inte långt efter att Moderna Museet visat en utställning med Hannah Ryggens verk, när textilkonstnärer som
Maria Adlercreutz i Stockholm tog upp det politiska budskapet i sina vävar, nu med Vietnamkriget i fokus. Det Följdes strax av utställningen på Röhsska museet,
Verkligheten sätter spår, då konstnärer som
Sandra Ikse och
Gunvor Nordström gjorde likadant.
Textilkonsten som ett politiskt instrument satte Göteborg på kartan.
Även idag hittar vi nya, unga konstnärer som åter tar upp bildvävandet och fyller det med dagsaktualitet, t ex
Anna Olsson som nyss ställde ut på KC Väst. (
som du kan läsa om här)Hannah Ryggen, denna stabila skånsknorska konstnär, grå och underfundig som ett bergatroll, frimodig och modig, som bara inte kunde låta bli att uttrycka sina åsikter i sina bilder, även när hon var omgiven av tyska ockupanter.
En äkta sanningssägare, med ögon som en sierska här i den enda målningen som fanns med på utställningen, ett tidigt självporträtt.
Hon ser på oss, hon varnar oss. För det som hänt det händer igen, allting upprepas med idiotins envishet, grymheten i människors maktkamp, oförståndet, ondskan och religiöst bländverk, allting upprepas.
Nu som då behöver vi konsten som står upp för den lilla människan, en konst som glöder av emfas, engagemang, kärlek och stolthet.
Varje väv av Hannah Ryggen är en besvärjelse, en vädjan om att förnuft ska råda. De är davidstenar som kastas mot den stora, dryge Goliat som hotar att krossa oss., men som kan, som ska, övervinnas.
De är en oförtruten vägran att finna sig.
Hannah Ryggens vävar en är spegel.
Norge älskar sin väverska.
Hon har fått ta emot fina priser, som
Riddare av St Olavsorden 1965 och 2005 blev hon
Århundradets örlänning.Utställningen här är producerat i samarbete med
Nationalmuseet i Oslo, där utställningen var mycket större.
På
Moderna museet i Malmö var det en andaktsfull hängning i stora rum med högt i tak. Som att träda in i en katedral. besökarna var respektfullt tysta, det som yppades viskades fram. Ingen gladlynt energirik barnverksamhet fanns att se, där ungar prövade och febrilt experimenterade under stoj och stim.
Allt var fullbordat. En respektfullt tribut till en egensinnig konstnär med patos och med bister skönhet, som borde gjort än kraftigare avtryck i konstens värld, även om hon fått erkännande och haft utställningar runt om i världen.
Textil är konst = sant, i alla fall i Hannah Ryggens konstnärsskap.