Idag ska det handla om stickning, lite skönt med omväxling efter allt broderi med en annan teknik:
Britt- Marie Christofferssons underbara utställning Broderat på stickat som visas på Hallands Konstmuseum.
En härligt stimulerande och inspirerande utställning, en färginjektion i februarigråheten, väl värt resan till Halmstad.
Själv lärde jag mig konsten att svinga metallstickorna av min mormor när jag var fem år, och jag stickar gärna fast inte ofta och inte så bra. Men jag hade med mig två riktiga stickexperter/fantaster och Britt Marie själv mötte upp och visade utställningen.
Och nog väcktes lusten att ge sig i kast med stickningen igen!

Det var som att träda in i ett rum fyllt med underbart frestande karamellaskar. På välplacerade skärmar som byggde rum i rummet fanns prov på prov på prov: färgsorterade och indelade efter vilka broderistygn som varit utgångspunkten; vackert och omsorgsfullt monterade.
Så detta inlägg kommer att färgbombas av bilder, helt omöjligt att välja eller systematisera, eller ens att få plats med alla! Det är bara att ge sig hän och njuta av alla uppslag och idéer.
Britt-Marie C har i 25 år hållit på att grundforska och vidareutveckla handstickkonsten, detta är hennes tredje utställning på Hallands museum:
1990: Gamla mönster, nya tröjor, all världens stickteknik, femton år senare kom så Stickning ett hantverk att utveckla.
Följt nu av Broderat på stickat, där hon med utgångspunkt i stygn och sömmar visar hundratals mönsterbildningar och kombinationer att använda tillsammans med stickning.
Britt-Marie Christoffersson är formgivare, utbildad på Konstfack, och hon var en av grunderna av den legendariska Tio-gruppen. (Som 2015 slutgiltigt stängde ner verksamheten)
Efter 16 år lämnade hon kopperativet när stickintresset tog över under 70-talet stora stickboom.
(Vi som var med minns klart och tydligt danska hönsestrikk-fenomenet, kanske med en viss nostalgisk men ändock rysning.)
Stickningen har aldrig haft den självklara ställning som en fri och självständig textil teknik sida vid sida med andra och har lyst med sin frånvaro på de textila utbildningarna.
Detta sporrade Britt Marie C, lite extra, med liv och lust ägnade hon sig åt att studera, undersöka , forska och vidareutveckla traditionella tekniker som återfinns i all världens kulturer.
Stickningen ligger så nära det traditionella, det folkliga, det nyttopräglade och är också många människors lustfyllda hobby.
Stickningens historia är både intressant och spännande och tekniken ska med all rätt från befrias från den styvmoderliga behandlingen där den ses som en lite mindre extravagant konstnärlig teknik.
Och där gör Britt-Marie C ett beundransvärt arbete, omfattande, detaljrikt, noggrant och innovativt i sättet att hitta ständigt nya kreativa uttryck.
Hennes maffiga pionjärgärning belönades med Hallands kulturpris 2011, hennes arbete har betytt mycket för en stickregion som Halland. Britt-Marie Cs fördjupning och utveckling av stickteknikerna har resulterat i en stor produktion av material som hon donerar till Museets samlingar, en värdefull källa för både dagens och framtidens studenter och intresserade.
Hennes unika förmåga att arbeta fram nya lösningar på traditionens grund har gjort hennes namn internationellt känt, hennes arbete har spridits utanför Sveriges gränser tack vara både utställningar och böcker.
Här möter vi alltså hennes magnifika kunnande i en utställning som är som en gigantisk provbok man kan gå in i och detaljstudera ruta för ruta.
Förstygn, efterstygn, läggsöm, franska knutar, broderivävda hjul. Langett, stjälkstygn, skarvsöm. Rumänsk söm och t o m hopsnörjningar och frifräsande fria stygn.
Det som vi saknade var kedjestygn, dem hade Britt-Marie kvar hemma. Och det är så det är: allt är inte fixt och färdigt, det finns plats kvar på flera av tavlorna där proverna monterats, att fyllas på allt eftersom.
För processen pågår ännu och länge till.
Fantasin verkar inte ta slut, kombinationsmöjligheterna är outtömliga.
Det är det hela utställningen präglas av, en visserligen väl och prydligt redovisad men helt okontrollerad kreativitet som inte ser varken begränsningar eller minsta anledning att ge sig.
Många är det som gått på någon av Britt-Marie C's kurser och workshops, bl a på Sätergläntan. För hon vill väldigt gärna föra ut sina kunskaper, generöst dela med sig till andra, väcka allt fler människors intresse för stickningens konst.
Det gör hon också med sina böcker. Två böcker har det blivit, den ena, Stickning, ett hantverk att utveckla, kom ut 2009 och belönades samma år med priset Svensk bokkonst. Den finns också på engelska, Pop knitting.
På utställningen finns också undersköna tröjor och koftor, folkloristiskt färgglada och mönstertäta, men med en alldeles egen kreativ utstrålning. Fina modeller, ibland som hämtade ur folksagan.
Här på utställningen kan man tillbringa timmar med att helt upptagen med att upptäcka allt detta nyskapande men också underfundiga, humoristiska och tekniskt högtflygande provlapparna.
Man kan gå bort sig bland skärmarna för att närsynt sya ännu ett gäng roliga broderier på fintstickade bottnar.
Blir det då en ny bok? Britt-Marie svävar på målet. Lusten till det finns nog, det finns ett okynnigt glitter i ögonen när vi frågar.
Det skulle bli en helt fantastisk bok, ett encyklopediskt praktverk. Ett mästerverk som heter duga.
Men visst, det handlar om bokutgivarnas ekonomi. Hemslöjden t ex, lär knappast ha resurserna som krävs för att göra detta imponerande utforskande rättvisa.
Två arrangemang kan jag passa på att flagga för:
Den 27 februari blir det föredrag på museet:
Stickkonstens mästare, Ulla-Karin Hellsten, hedersoktor och grundare av samt verksam vid Östergötlands ullspinneri berättar om Britt-Marie Christoffersons värdefulla och kreativa insats kring handstickningen, ett arbete som hon följt sedan 1980-talet.
Och för dig som är sugen på en workshop med Britt-Marie, att själv känna på, så finns det en veckoslutskurs den 5-6/3, 12-16. Deltagarna väljer de stygn och sömmar de vill pröva bland utställningens material.
Kostnad: 950:- inklusive material.
Anmälan gör du på bokning@hallandskonstmuseum.se eller tel 035 - 16 23 00
Jag är så glad att jag fått möjlighet att träffa fina, trevliga, superkunniga och dunderengagerade Britt-Marie, att hon hade vänligheten att träffa och berätta om sitt arbete.
Här finns ju allt detta underbara, denna kombination av tradition och nytänkande, av det folkligt bekanta och genuint och alldeles egna.
Utställningen håller på till den 20 mars.
Men det är inte kört efter det, du kan se utställningen på följande platser:
på Ronnebys Kulturcenter i april/maj,
på Dalsands Konstmuseum i juli/september
och till sist på Textilmuseet i Borås i september/oktober
Det är underbart med stickning. Jag passade på att köpa mig ett materialtkit i butiken, till en zigzack-randig halsduk som Britt-Marie designat. Nu ska det av och till bli klirrklirr framför TV'n!
Och jag säger bara det, släng dig i väggen Ibsen, som I Ett dockhem låter mannen klaga på Noras väninnas klirrande stickning. Han tycker det är okvinnligt, att hon borde brodera i stället.
Så sticka på alla glada sticköser! Fortsätt utveckla denna underbara, urgamla teknik som finns i hela världen! Låt den med glädje och mycket klirr leva vidare!
![]() |
Britt-Marie Kristoffersson |